Nachádzate sa tu

Zeleninový vývar

Recept na zeleninový vývar, na použitie ako základu do polievok a omáčok, prípadne inému dochuteniu. Chutí sviežo, a voní neporovnateľne lepšie, ako keď si pripravíte vývar z kupovaného bujónu.

Ingrediencie

  • 3 kusy - mrkva
  • 1 koreň - zeler
    menší koreň, prápadne 3 stonky zeleru
  • 1 kus - petržlen
    koreň
  • 1 kus - cibuľa
  • 5 bobúľ - Čierne korenie
    použijeme celé
  • 1 ploievková lyžica - Soľ
  • 1,25 litra - voda

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 liter
Tepelná úprava35 min
Čas prípravy45 min

Postup

Krok 1

Na sporák postavíme zohrievať vodu a zatiaľ nakrájame zeleninu na menšie kúsky (netreba úplne na drobno)

Krok 2

Keď voda zovrie nasypeme do nej nakrájanú zeleninu, zrnká korenia a osolíme. Premiešame a znova necháme zovrieť.

Krok 3

Zakryjeme pokrievkou a varíme zhruba 30 minút na slabšom stupni.

Krok 4

Na záver vývar precedíme a odstránime kusy zeleniny (ak ho nechceme použiť ako základ zeleninovej polievky, v tom prípade môžeme zeleninu použiť).

Poznámky

Pomer základnej zeleniny by mal byť vyvážený (tj. mrkva, zeler petržlen a cibuľa sú v rovnakom pomere). Ak niektorej ingrediencie pridáme viac, vývar z nej bude ochutený inak (napríklad viac mrkvy = sladšie chutiaci vývar). Taktiež je možné pridať inú zeleninu, alebo bylinky na oživenie chuti. Výborne sa hodí petržlenová vňať, vegeta (bylinka, nie koreniaca zmes), pór, kaleráb atď.

Vývaru je možné urobiť viac a nechať zamraziť. Obzvlášť praktické je z vývaru vyrobiť zamrazené kocky (lepšie sa potom dávkuje množstvo).

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 20.11.2011

Amatér, nadšenec.