Nachádzate sa tu

Zázvorová krémová polievka s curry

Konzistenciou jemná, no chuťou plná polievka, do ktorej idú iba “samé dobré veci”. Výrazná po zázvore, ostrá po curry paste. Príjemne zahreje v chladnom počasí.

Ingrediencie

  • 1 kus - cibuľa
    veľká, alebo 2 menšie
  • 3 kusy - mrkva
    veľké
  • 1 koreň - zázvor
    cca 10 cm
  • 1 PL - červená curry pasta
  • 3 PL - olej
  • 300 ml - voda
  • 150 ml - smotana na varenie
    alebo kokosový krém ak sme vegáni
  • Soľ

Zhrnutie

Výsledné množstvo4 porcie
Tepelná úprava20 min
Čas prípravy35 min

Postup

Krok 1

Cibuľu očistíme a na hrubo nakrájame

Krok 2

mrkvu očistíme a na jemno postrúhame

Krok 3

zázvor očistíme od šupky a na jemno postrúhame

Krok 4

v hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a curry pastu, pražíme zopár minút, kým cibuľka nezačne sklovatieť

Krok 5

pridáme postrúhanú mrkvu a zázvor, premiešame, necháme ohriať, osolíme a podlejeme vodou

Krok 6

na miernom ohni varíme za občasného premiešania asi 10 minút (alebo pokým sa nám nezdá mrkva dostatočne mäkká)

Krok 7

ingredience v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom

Krok 8

rozmixovanú zmes prepasírujeme cez sitko, pasírujeme kým sa nám chce

Krok 9

prepasírovanú polievku ochutnáme a dosolíme podľa chuti

Krok 10

pridáme smotanu (alebo kokosový krém) a necháme prejsť varom

Krok 11

podávame!

Poznámky

Pomer ingrediencií si môžte upraviť podľa chuti. Viac curry spraví polievku pikantnejšou, viac zázvoru zasa výraznejšou.

Pasírovanie zmesi cez sitko vyžaduje istú dávku trpezlivosti a odhodlania :) no odmenou bude veľmi jemná a hladká polievka plná chuti. Cieľom pri pasírovaní je, aby ostalo čo najmenej “odpadu”. My sme si ako doplnok na “zajednanie” upiekli bylinkovú bagetu, aby sme trochu zmiernili oheň v ústach :)

Za recept a prípravu ďakujeme Miji :)

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 10.02.2012

Amatér, nadšenec.