Nachádzate sa tu

Tiramisu

Tiramisu je lahodný dezert, pôvodom z Talianska. Základ tvorí krém zo syra mascarpone prekladaný piškótami s kávovou príchuťou. Je prekvapivo jednoduchý na prípravu, nepečie sa a s týmito inštrukciami ho zvládne pripraviť aj amatér. Receptov som skúšal už niekoľko. Toto je ten najlepší!

Ingrediencie

  • 500 g - mascarpone
  • 1 balenie - piškóty
    v recepte je použité balenie dlhých nepocukrovaných piškót - v jednom balení je zhruba 24 piškót, spotrebovalo sa cca 13.
  • 3 kusy - žĺtko
  • 3 PL - kryštálový cukor
    môže byť aj hnedý
  • 1 PL - instantná káva
    ak máte kávovar, najideálnejsie je použiť pol šálky silného espressa
  • 2 PL - amaretto
    amaretto je mandľový likér
  • 2 PL - kakao
    na dozdobenie

Zhrnutie

Výsledné množstvo4 porcie
Odstátie120 min
Čas prípravy40 min

Postup

Krok 1

Prichystáme si ingrediencie. Ak sa v domácnosti nachádza kávovar, pripravíme si silné espresso. Ak nie (ako v mojej), budeme si musieť vystačiť s instantnou kávou, takže necháme zovrieť vodu.

Krok 2

Espresso (alebo instantnú kávu) si zarobíme do plytkej misky, zmiešame s 2 polievkovými lyžicami amaretta, a jednou polievkovou lyžicou cukru. Odložíme a necháme chladnúť, kým si pripravíme krém.

Krok 3

Z vajec oddelíme žĺtka a zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru v miske v ktorej môžeme používať ručný mixér. Žĺtka s cukrom miešame, kým čukor prestane škrípať pod metličkami. Zo žĺtok by sa mala spraviť pena, ktorá vybledne takmer do biela.

Krok 4

Do žĺtkov vyšlahaných s cukrom po lyžičke začneme prihadzovať mascarpone, počas neustáleho miešania. Pri každom novom kúsku počkáme kým je mascarpone riadne vymiešané s existujúcim krémom. Po dohodení poslednej časti mascarpone miešame ešte asi 30 sekúnd a krém je hotový.

Krok 5

Piškóty namáčame do vychladnutej kávy a postupne ukladáme do misky v ktorej budeme mať dezert. Namáčal som ich z oboch strán, veľmi rýchlo, aby sa nepremočili. Cieľom je, aby nasiakli kávu na celej vonkajšej kôrke, ale vnútri ostali tvrdé. Počas odstátia, totiž nasiaknu ešte z krému.

Krok 6

Namočené piškóty ukladáme vedľa seba na dno dózy. Keď zaplníme celé dno, potrieme ich polovicou krému. Krém som nanášal opatrne, rovnomerne, a snažil som sa ho zatlačiť do všetkých medzier, aby na spodu dezertu nevznikalo prázdne miesto. Moja nádoba mala 15x15x5cm a rovné steny. Takmer ideálna pre toto množstvo ingrediencíí (mohla byť mierne vyšsia).

Krok 7

Druhé "poschodie" spravíme úplne rovnako. Na vrstvu krému ukladáme piškóty namočené v káve, keď zaplníme celú plochu potrieme ich druhou polovicou krému. Dózu alebo nádobu zatvoríme (alebo prikryjeme alobalom, alebo potravinárskou fóliou) a šupneme na niekoľko hodín odstáť do chladničky. Odhadujem že 2 hodiny budú minimum. Ja som svoje tiramisu vždy nechal stáť v chladničke cez noc. Krém zhustne a piškóty krásne zmäknú, no udržia si konzistenciu.

Krok 8

Tesne pred podávaním dozdobíme kakaovým práškom. Kakao na tiramisu sypem cez sitko, aby sa prášok rozprášil na drobno. Keby sme kakaom dezert poprášili pred odstátím v hladničke, kakaový prášok by navlhol a nepôsobil by veľmi esteticky. Dobrú chuť.

Poznámky

Vo veľa receptoch čítam, že mascarpone sa dá vymeniť za lučinu. Dá. Ale verte mi, že výsledok potom nie je ani zďaleka taký očarujúci. Vyskúšajte aspoň raz použiť mascarpone. Rozdiel bude badateľný. V originálnej receptúre sa zvykne namiesto amaretta používať aj tmavý
rum (ozajstný rum, nie UM). Niektoré originálne recepty tiež do
vymiešaného krému pridajú aj vyšlahaný sneh z bielok, ktoré ostali. Ak
do krému primiešame sneh z bielok, alebo šľahačku, bude tiramisu
vzdušnejšie a ľahšie. Skúšal som, väčšina ochutnávačov sa však zhodla, že výsledok je lepší bez týchto úprav :).

Používal som hnedý cukor, no nie je to podmienka (biely kryštálový mi došiel, inak by som použil ten).

Piškóty môžu byť aj klasické, okrúhle, no je s nimi viac práce. V tomto prípade treba byť extra opatrný pri namáčaní, namáčať ich iba z plochej strany (aby sa nepremočili). Pri malých piškótach je lepšie ak dezert bude mať tri poschodia piškót a krému. Piškóty, krém, piškóty, krém, piškóty, krém. Tiež si treba dať väčší pozor pri rozotieraní krému, aby sa nám piškóty nerozutekali a ostali úhľadne poukladané.

Ak budete zhánať dlhé piškóty, pokúste sa zohnať také, ktoré nie sú posypané cukrom (viac cukru je zbytočnosť, sú ocukrované len z jednej strany a takýto cukor môže občas v dezerte zaškrípať pod zubami). Ak sa však také zohnať nepodarí, môžte vynechať sladenie kávy. Množstvo cukru v recepte si samozrejme všeobecne môžete upraviť podľa svojej chuti. 

Uprednostnite misku alebo dózu s rovnými stenami, tiramisu bude potom estetickejšie, pretože bude rovnako široké aj na vrchu aj na spodku. Chutnejšie však nebude, takže ak sa „ideálna“ nádoba nenájde, nezúfajte.
Za recept ďakujem Jarke ;)

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 22.12.2012

Amatér, nadšenec.

Kategórie