Nachádzate sa tu

Tekvicovo-zázvorová polievka

Sezónna tekvicová polievka so zázvorom plná indických chutí. Zdravá, vegánska polievka obzvlášt vhodná na jesenné dni.

Ingrediencie

  • 1 kus - tekvica
    (1 kus pri tej dlhej "na pečenie", 2 ks hokkaido... pointa je mať takmer plný hrniec)
  • 10 cm - zázvor
  • 2 strúčiky - cesnak
  • 1 kus - cibuľa
  • 5 kusov - zelený kardamón
  • 14 kusov - klinček
  • 1 PL - olivový olej
  • 4 kusy - mrkva
  • 2 ČL - morská soľ
    (obyčajnej soli zrejme trochu menej)
  • 1 ČL - mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL - mletá škorica
  • 1 kus - muškátový oriešok
  • 2 dl - kokosové mlieko
  • 1 PL - limetková šťava

Zhrnutie

Výsledné množstvo8 porcií
Tepelná úprava70 min
Odstátie5 min
Čas prípravy15 min

Postup

Krok 1

V prvom rade si nakrájame tekvicu na kocky a odložíme bokom.

Krok 2

Zázvor, cibuľu a cesnak zbavíme šupiek a obalov a začneme robiť základ. Zázvor nastrúhame na jemno a pridáme pretlačený (alebo tiež nastruhaný) cesnak. V hrnci sa nám medzitým zohrial olivový olej, na ktorom túto "ginger-garlic paste" jemne opražíme, ale len 2-3 minúty, nech sa nám pustia chute ale ešte nezačne pripekať cesnak.

Krok 3

Medzitým si na jemno nakrájame cibuľu. Pridáme do hrnca a opekáme daľšie 2-3 minúty. Potom pridáme kocky tekvice a poriadne premiešame. Pridáme aj zopár mrkiev nakrájaných na kolieska.

Krok 4

Osolíme, dáme čierne korenie, zalejeme horúcou vodou (tak, aby bola všetka zelenina namočená) a varíme.

Krok 5

Zoberme si 5 strúčikov kardamónu a pritlačíme naň bokom čepele noža. Strúčiky by sa mali otvoriť a vo vnútri nájdeme malé tmavé semiačka. Tie budeme potrebovať. Nasekajte ich nožom na ešte menšie časti (alebo ideálne použite mažiar) a hoďte do polievky.

Krok 6

Do polievky ide aj 14 klinčekov a aby sme ich neskôr nemuseli po jednom vyberať, odporúčam dať to sitka na sypaný čaj a variť hodené priamo v polievke. Od zovretia vody by sa mala polievka variť na strednom vare a s pokrievkou 30-45 minút. Tekvica by mala byť v tom čase už mäkká, ak nie je, varte podľa vlastného uváženia.

Krok 7

Necháme chvíľu odstáť a zmixujeme tyčovým mixérom. Poriadne.

Krok 8

Pridáme na jemno nastrúhaný jeden celý muškátový orech, pol ČL mletej škorice a dáme znova variť. Teraz je všetko na vašich schopnostiach. Uvidíte, či treba pridať, alebo naopak odpariť vodu, základ každého varenia je samozrejme ochutnávať a dolaďovať (najčastejšie dosoliť).

Krok 9

Varte nejakých 10 minút a pridajte kokosové mlieko. Varte daľších 10 a pred koncom pridajte limetkovú šťavu (aby sa nám zbytočne nevarila dlho a nezbavila sa tak vitamínov).

Krok 10

Nechajte trochu vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť.

Poznámky

Prosím, kroky s koreninami (kardamón, klinčeky a muškátový orech) nevynechávajte, lebo majú zásadný vplyv na výslednú chuť polievky. Nemeňte recept :-)

Môžete pridať čerstvé koriandrové listy.

Autor

Obrázok používateľa Nertez
Autor: Nertez pridané: 21.11.2013

It's about the journey, not about the destination.