Nachádzate sa tu

Sushi

Sushi milujem, verím, že receptom na domácu prípravu poteším vás aj vaše peňaženky. Vyrobila som 3 rôzne druhy, dokopy 48 kúskov za 6,5 eura.

Ingrediencie

  • 250 g - sushi ryža
  • 3 polievkové lyžice - ryžový ocot
  • 1 polievková lyžica - cukor kr
    hnedý
  • štipka - Soľ
  • 5 plátkov - morskej riasy
  • 1 ks - avokádo (zrelé)
    náplň
  • 2 ks - surimi tyčinky
    náplň
  • 150 g - losos údený
    náplň
  • wasabi pasta
  • sójová omáčka

Zhrnutie

Výsledné množstvo48 kusov
Tepelná úprava10 min
Odstátie40 min
Čas prípravy25 min

Postup

Krok 1

Ako vždy, najskôr nazhromaždíme všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať k výrobe sushi. Určite viete, že je možné ho plniť prakticky hocičím, čo vám chutí. Mne je najsympatickejšie avokádo, preto som ho použila do každej rolky. Losos je klasika, ja som mala údeného, aj preto, že som nemala potuchy, koľko kúskov vyrobím a nechcela som, aby surové mäsko podľahlo skaze.

Krok 2

Ryžu je potrebné dôkladne premyť. Pokojne, 5- 6 krát v studenej vode. Prakticky premývame, až kým nieje voda číra. premývaním cez sitko ryžu nikdy dostatočne nepreperiete.

Krok 3

Keď je voda z ryže už čistá, vložte ryžu do hrnca na varenie a zalejte tak, aby voda bola 1,5 - 2 cm nad ryžou. Necháme stáť 30 minút. Potom ryžu dáme na silný oheň, počkáme kým začne vrieť, stíšime, prikryjeme, necháme variť 10 minúť. Vypneme, čakáme 10 minút a odokryjeme. Výsledok bude lesklá biela ryža.

Krok 4

Kým sme čakali na ryžu, v miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.

Krok 5

Ryžu premiestnime z hrnca do misky /nie kovovej/ a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť.

Krok 6

Kým ryža chladne, pripravíme si suroviny ktoré použijeme ako náplň. Kedže môj losos bol údený nakrájaný na tenučké plátky a surimi tyčinky som si lenivo zakúpila v dĺžke riasy, moja príprava bola iba ošúpať a nakrájať avokádo.

Krok 7

A ideme na to! Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, Lesklou stranou nadol.

Krok 8

Asi na 3/4 plochy rovnomerne rozvrstvíme studenú ryžu. Pomôže keď si prsty sem tam namočíte do misky z vodou. Ryža sa bude chytať na riasu, nie na ruky.

Krok 9

Na prst dáme wasabi pasty, asi ako hrášok veľkej

Krok 10

potrieme na celu dĺžku riasy

Krok 11

a na wasabi naukladáme /varianta 1/ surimi tyčinku a avokado

Krok 12

alebo /varianta 2/ údený losos a avokádo

Krok 13

Zarolujeme. Koniec riasy môžete potrieť vodou, aby pekne držala. Ale funguje to aj bez toho.

Krok 14

Posledná varianta boli "obrátené rolky". Na tú stačí polovica riasy. Riasu teda preložte a zložte na polovicu. Na celú plochu navrstvite ryžu. Ak máte po ruke, posypte sézamom. Otočte tak, aby ryža bola na podložke.

Krok 15

Uvidíte riasu, na ktorú som dala avokádo a lososa. Zavinieme. táto verzia sa neodporúča nováčikom. Osobne si myslím, že to nieje o nič zložitejšie ako normálne rolky.

Krok 16

Rolky krájame veľmi ostrím nožom najskôr na polovicu a tú ešte na 4 časti. Z jednej rolky teda bude 8 kúskov. Odporúčam po každom reze nôž ponoriť do vody a otrieť. Vyrobili sme 4 klasické a 2 obrátené rolky.

Krok 17

Potom už si len naložíme čo koľko vládzeme a papáme dochutené sójovou omáčkou

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 31.01.2013

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))