Nachádzate sa tu

Stroganov

Stroganov ako by sa mal robiť. Zabudni na kečup, horčicu, alebo prehnané množstvo ingrediencií, stačia základné ingrediencie, ktoré nájdeš v každej lepšej kuchyni, kus kvalitnej sviečkovej a

Ingrediencie

  • 500 g - hovädzia sviečkovica
  • 500 ml - hovädzí vývar
  • 50 g - lesné sušené huby
    ja som použil mix lesných húb, dajú sa použiť aj čerstvé
  • 60 g - Maslo
  • 1 kus - červená cibuľa
    väčšia (môže byť aj obyčajná)
  • 1 PL - rajčinový pretlak
  • 150 ml - kyslá smotana
    nič tragické sa nestane ak použiješ celé 180g balenie
  • Čierne korenie
  • Soľ

Zhrnutie

Výsledné množstvo2 porcie
Tepelná úprava60 min
Čas prípravy120 min

Postup

Krok 1

Huby asopň hodinu vopred zalejeme hovädzím vývarom, aby sa napili a zmäkli.

Krok 2

Na panvici rozpustíme maslo a mäso nakrájame na približne rovnomerné pásiky. Krájame priečne cez vlákno! Osolíme a okoreníme.

Krok 3

Na rozpustenom masle sprudka a rýchlo opražíme pásiky sviečkovice tak, aby zhnedli.

Krok 4

Cibuľu nakrájame na drobno a pridáme ju k mäsu, znížime teplotu a necháme zosklovatieť. Mäsové pásiky sú zatiaľ odsunuté na kraj panvice. Malo by to trvať zopár minút.

Krok 5

Pridáme vývar, huby, privedieme do varu, a za občasného miešania necháme odpariť trochu vody.

Krok 6

Keď sme spokojní s konzistenciou (odparilo sa tak akurát vody), znížime teplotu a dusíme do mäkka. Mne to trvalo niečo málo cez 30 minút

Krok 7

Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu a rajčinový pretlak a poriadne zamiešame. Privedieme takmer do varu (smotanu s pretlakom netreba zbytočne prevárať) a odstavíme.

Krok 8

Teraz je ten správny okamžik na koštovku, a prípadne dosolenie, alebo dokorenenie. Ak je všetko ako má byť, servírujeme hladošom.

Poznámky

Podávame s cestovinami, prípadne v našich končinách je obľúbená aj knedla.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 07.09.2014

Amatér, nadšenec.