Nachádzate sa tu

Sladký obrátený banánový koláč (tarte tatin)

Na prípravu jednoduchý koláč v štýle francúzskeho tarte tatin. Karamelovo sladké voňavé banány a chrumkavý korpus ho robia vhodným na chladnejšie jesenné alebo zimné večery. Na také, do ktorých by ste ani psa von nevyhnali.

Ingrediencie

  • 10 ks - banán
  • 75 g - Maslo
  • 125 g - kryštálový cukor
  • 250 g - lístkové cesto

Zhrnutie

Výsledné množstvo8 porcií
Tepelná úprava45 min
Čas prípravy55 min

Postup

Krok 1

cukor zmiešame s roztopeným maslom a vylejeme na formu

Krok 2

trúbu predhrejeme na 200 stupňov a vložíme do nej formu s maslom a cukrom

Krok 3

po zhruba 5 minútach, keď cukor skaramelizuje formu vyberieme

Krok 4

do formu naukladáme banány - ukladáme po vonkajšom obvode v sústredených kruhoch (banány budeme musieť zrezať tak aby sa vo vnútorných kruchoch vyplnilo čo najviac priestoru, nešetrite!)

Krok 5

na vrch banánov položíme lístkové cesto vykrojené do tvaru formy tak, že okraje cesta zasunieme smerom do vnútra formy, rukou cesto pritlačíme na banány

Krok 6

v trúbe pečieme zhruba 30 minút na 200 stupňoch (sledujeme farbu lístkového cesta, keď zhnedne môžme vypnúť aj skôr)

Krok 7

takto upečený koláč vyklopíme na podnos (spodná strana, kde sú karamelové banány sa stane vrchnou, preto sa nazýva “obrátený”)

Krok 8

necháme trochu vychladnúť a môžme krájať

Poznámky

Počet banánov samozrejme závisí od veľkosti formy. Banány by však mali co najväčšou plochou pokryť formu.

Lenivci môžu prvé 3 kroky preskočiť a namiesto karamelizovania cukru formu vymastiť maslom, posypať cukrom a rovno ukladať banány.

Dezert je ťažsí, takže ako prílohu môžme podať šľahačku, kyslú smotanu, či kyslejšiu zmrzlinu.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 29.11.2011

Amatér, nadšenec.

Kategórie