Nachádzate sa tu

Škoricové rolky

Tradičný americký (a poriadne kalorický) dezert, ktorý ešte teplý zaručene zmizne z plechu :) Čas prípravy a čakania Vás môže odradiť, ale výsledok stojí za to !

Ingrediencie

  • 125 ml - plnotučného mlieka
  • 7 g - sušeného droždia
  • 55 g - krupicového cukru
  • 250 g - masla
  • 1 ks - žĺtka
  • 1 čajová lyžička - vanilkového extraktu
  • 340 g - hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky - soli
  • 75 g - trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice - mletej škorice
  • 200 g - práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice - mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky - vanilkového extraktu

Zhrnutie

Výsledné množstvo12 kusov
Tepelná úprava30 min
Odstátie300 min
Čas prípravy45 min

Postup

Krok 1

Vo väčšom pohári zmiešajte 125 ml mlieka so 125 ml vody a ohrejte na vlažnú teplotu. Prisypte sušené droždie, lyžičku cukru (z tých 55 g), zamiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 min., aby vznikol kvások.

Krok 2

V miske nechajte rozpustiť a vychladnúť 4 lyžice masla, pridajte žĺtok a 1 lyžičku vanilkového extraktu a vyšlaháte zmes.(Dá sa použiť aj vanilkový lusk, prípadne časť cukru nahradiť vanilkovým. Doma si ho vyrobíte tak, že vyškrabaný lusk nakrájate na menšie kúsky a dáte do krupicového cukru.)

Krok 3

Vo veľkej mise navážte 340 g hladkej múky, pridajte ostatný cukor (tých 55 g bez lyžičky, ktorá šla do kvásku), pol lyžičky soli, kvások a žĺtkovú hmotu. Vareškou vypracujte cesto.

Krok 4

Cesto vyklopte na pomúčenú plochu a vypracujte hladké, nelepivé cesto, následne ho vytvarujte do guľatého tvaru. Misu vymažte maslom, vložte cesto a poobracajte ho tak, aby sa zo všetkých strán obalilo maslom. Misu zakryte potravinovou fóliou a dajte na teplé miesto asi na hodinu.

Krok 5

Nakysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a rychle spracujte rukami, aby ste vypudili bublinky a prebytočný vzduch. Potrite kúskou masla potravinársku fóliu, zabalte do nej cesto a uložte ho do misky, ktorú taktiež zakryjete fóliou a vložíte do ladničky na minimáln 4 h, pokojne aj na noc.

Krok 6

Vymažte maslom (áno, opäť :D) menší plech (cca 23 x 32 cm). V miske zmiešajte 75 g trstinového cukru a 2 lyžice škorice. Na pomúčenú plochu vyklopte cesto a rozválajte ho na obdĺžnik o rozmeroch asi 25 x 45 cm. Potrite ho zmäknutým maslom (185 g), nechajte prázdny okraj asi 2 cm. Posypte rovnomerne zmesou cukru a škorice a z dlhšej strany zavinťe roládu. Roládu nakrájajte (nožom alebo niťou) na asi 12 kúskov. Vzdialenosť rezov asi 3,5-4 cm.

Krok 7

Rolky naukladajte reznou stranou hore do vymazanej formy. Cez formu natiahnite fóli a dajte na teplé miesto asi na 30 min., aby rolky zväčšili objem.

Krok 8

Trúbu predohrejte na 175 stupňov, rolky pečte asi 30 minút.

Krok 9

Na polevu zmiešajte 200 g práškového cukru, 3 lyžice rozpusteného masla, vanilkový extrakt a štipku soli. Rolky pred podávaním prelejte polevou.
Zdroj: 
Apetit

Autor

Obrázok používateľa Inka
Autor: Inka pridané: 19.11.2013

Mám rada jednorožce. Na všetky spôsoby :D

Kategórie