Nachádzate sa tu

Segedínsky guláš

Pôvodne maďarská špecialita, ktorá sa veľmi dobre uchytila aj v slovenských domácnostiach.
Szegedínska kapusta

Ingrediencie

  • 2 ks - cibuľa
    stredné
  • olej
    podľa potreby
  • 2 čajová lyžička - červená mletá paprika
  • 350 gramov - hovädzie mäso
  • 500 gramov - kyslá kapusta
  • 1 kelímok - smotana na varenie
  • 1 kelímok - kyslá smotana
  • 1 polievková lyžica - hladká múka
  • Soľ
    podľa potreby
  • kryštálový cukor
    podľa potreby

Zhrnutie

Výsledné množstvo6 porcií
Tepelná úprava150 min
Čas prípravy20 min

Postup

Krok 1

Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky orestujeme na oleji do sklovita.

Krok 2

Kým sa cibuľka opeká, mäsko umyjeme a nakrájame na menšie kocky.

Krok 3

Keď je cibuľka hotová, pridáme mletú červenú papriku /kto má rád, môže pikantnú/

Krok 4

Zamiešame a pridáme nakrájané mäso. Papriku opekáme len pár sekúnd aby nezhorkla. Mäsko poopekáme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

Krok 5

Keď je všetko zarestované, zalejeme horúcou vodou, len tak,a by bolo všetko zaliate, prikryjeme a dusíme, pokiaľ nieje mäso mäkké.

Krok 6

Kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky. Je to len kozmetická úprava, lenivci tento krok môžu vynechať, ale pokrájaná sa omnoho jednoduchšie naberá pri jedení.

Krok 7

Kapustu pridáme k udusenému mäsu, prikryjeme a opäť dusíme. Záleži od kvality kapusty, mojej stačilo 15 minút pod pokrievkou.

Krok 8

V miske zmiešajte kyslú aj sladkú smotanu, jednu, dve lyžice hladkej múky a prilejte do hrnca.

Krok 9

Povarte ešte 5 minút, múka pokrm zahustí, smotany ho pekne dochutia. Podla potreby môžete dosoliť či dosladiť cukrom, už podľa vašej chuti. Segedín sa klasicky podáva s knedľou, alebo čerstvým chlebom.

Poznámky

Pokrm môžete pripraviť z bravčového pliecka, alebo stehna. Veľmi chutný je aj z morčacieho mäsa. V oboch prípadoch sa tým skráti doba potrebná na dusenie mäsa.

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 22.07.2013

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))