Nachádzate sa tu

Punčové rezy

Klasický zákusok, ktorý poznáme z detských čias. Vďaka zložitejšej príprave je recept je určený pre trpezlivých a zručnejších, no výsledok je krásny štavnatý “punčák”. Nevýhodou je, že nikto neuverí, že nie je kupovaný.

Ingrediencie

svetlé cestá

  • 15 ks - Vajce
  • 350 g - krupicový cukor
  • 300 g - polohrubá múka
  • 2 PL - studená voda
  • 1 PL - olej

zafarbené cesto

  • 10 ks - Vajce
  • 150 g - krupicový cukor
  • 150 g - polohrubá múka
  • 3/4 balenie - prášok do pečiva
  • 1 balenie - cukrárenské farbivo červené

poleva

  • 5 dl - červený sirup
  • 4 dl - voda
  • 1 dl - rumová esencia
    alebo um, alebo rum
  • 1 kus - citrón
  • 160 g - práškový cukor
  • 160 g - palmarín
  • 2 PL - solamyl
    zlatý klas, maizena
  • 2 PL - mlieko
  • 1 štipka - cukrárenské farbivo červené
  • 9 PL - marhuľový džem
    na natretie plátov

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 plech
Tepelná úprava45 min
Čas prípravy225 min

Postup

Svetlé cesto (pripravíme 3 pláty tohto cesta)

Krok 1

vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka

Krok 2

bielka vymiešame s 2 lyžicami vody a polovicou cukru na tuhý sneh

Krok 3

žĺtka s lyžicou oleja vyšľaháme do penista

Krok 4

2 hmoty spojíme (zľahka) a postupne vmiešame múku

Krok 5

rozdelíme na tri plechy (asi 30x40cm), vymastené a vyložené papierom na pečenie

Krok 6

predhrejeme rúru na 200 stupňov

Krok 7

jedno cesto pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 8 minút

Krok 8

po upečení cesto vyklopíme na kuchynskú utierku tak, že strana, ktorá bola na papieri na pečenie bude hore

Krok 9

necháme chladnúť

Punčové cesto

Krok 1

vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka

Krok 2

bielka vymiešame s polovicou cukru na tuhý sneh

Krok 3

žĺtka s lyžicou oleja vyšľaháme do penista

Krok 4

2 hmoty spojíme (zľahka) a postupne vmiešame múku, prášok do pečiva a cukrárenské farbivo (pridávať až kým ste spokojní s farbou)

Krok 5

predhrejeme rúru na 200 stupňov

Krok 6

pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10 minút

Krok 7

po upečení cesto vyklopíme na kuchynskú utierku tak, že strana, ktorá bola na papieri na pečenie bude hore

Krok 8

necháme chladnúť

Punč

Krok 1

zhruba pol litra sirupu (používam Zlatá studňa malina, prípadne iný tmavý sirup) zmiešame s 0.4 litrom vody

Krok 2

pridáme štavu z celého citróna (prípadne viac, podľa vlastného uváženia)

Krok 3

pridáme 1 dc rumu alebo umu a dobre zamiešame

Poleva

Krok 1

16 dk práškového cukru zmiešame s 16 dk palmarínu a na miernom ohni necháme roztopiť a rozmiešame

Krok 2

za stáleho ohrievania pridávame 2 polievkové lyžice mlieka

Krok 3

pridáme štavu z polovice alebo celého citróna

Krok 4

pridáme 2 polievkové lyžice zlatého klasu (maizeny alebo solamylu)

Krok 5

pridáme trochu farby (aby zmes zafarbila na ružovo) a za pomalého ohrevu privedieme k varu a odstavíme

Dávame to do kopy

Krok 1

Prvé biely korpus (otočený stranou kde bol papier hore) uložíme na plech a natrieme naňho približne tri lyžice marhuľového ďžemu

Krok 2

prikryjeme druhým bielym korpusom (otočeným stranou kde bol papier dole) a taktiež natrieme približne tri lyžice marhuľového ďžemu

Krok 3

prikryjeme punčovým korpusom (otočeným stranou kde bol papier hore) na ktorý rovnomerne nalejeme punč

Krok 4

predtým ako nasadíme poslednú vrstvu si na tretí biely korpus, na stranu, kde bol papier, natrieme približne tri lyžice marhuľového ďžemu

Krok 5

tretím bielym korpusom potom prikryjeme punčový korpus tak, že džem sa bude dotýkať punčového korpusu (na vlhký punčový korpus by sa džem natieral zle)

Krok 6

zákusok je skoro hotový, prikrijeme ho papierom na pečenie a zhruba na 2 hodiny prikryjeme druhým plechom a zaťažíme napríklad knihou (aby sa vrstvy spojili)

Krok 7

na záver nalejeme na vrch polevu (plech, papier a knihu samozrejme odstránime :), polevu môžme pripraviť tesne pred tým ako ju nalievame, aby sa liala na dezert ešte teplá a rozliala sa rovnomerne

Krok 8

necháme vychladnúť, a pokrájame na rezy

Poznámky

Svetlé cesto môžeme upiecť aj naraz a potom ho rozkrájať na 3 časti vodorovne. Vyžaduje to však oveľa väčšiu zručnosť a trochu viac odhadu kedy vybrať cesto z trúby. Takto však prídeme o hnedé vrstvy v rezoch. Do cesta z ktorej pečieme korpus môžme nastrúhať trochu citrónovej kôry na oživenie.

Pri miešaní vajec je ideálne aby mali izbovú teplotu. Taktiež treba dať pozor aby nástroj ktorým miešame sneh, ani nádobe v ktorej ich miešame neboli mastné. Sneh by potom dobre nestuhol. “Poschodia” môžu byť iba 3 (svetlé cesto, punčové cesto, svetlé cesto, poleva), ušetrí to trošku práce, no zákusok nebude taký vysoký.

Autor

Obrázok používateľa Mirka
Autor: Mirka pridané: 28.11.2011

Tento kuchtík nám zatiaľ o sebe nič nenapísal

Kategórie