Nachádzate sa tu

Piškótové cesto (na tortový korpus)

Základné piškótové cesto, ktoré je základom pre tortové korpusy. Ak sa naučíte pripraviť toto cesto, nič vám nebráni začať tvoriť torty ako na bežiacom páse.

Ingrediencie

  • 6 kusov - vajec
  • 180 g - krupicový cukor
    alebo kryštálový
  • 20 g - vanilkový cukor
    alebo 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 g - hladká múka
  • 50 g - Maslo
  • Maslo
    na vymastenie formy
  • hrubá múka
    na vysypanie formy

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 plech
Tepelná úprava45 min
Odstátie20 min
Čas prípravy80 min

Postup

Krok 1

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtky. Maslo odložíme na teplé miesto, aby zmäklo.

Krok 2

Bielky zmiešame s Z bielkov a cukru šľahačom vyšľaháme tuhý sneh.

Krok 3

Žĺtky zmiešame s vanilkovým cukrom (alebo extraktom) a vyšlaháme šľahačom alebo metličkou do penista (zmes zbledne).

Krok 4

Do vyšlahaného snehu jemne zamiešame vyšľahané žĺtka, múku (ideálne preosiatu cez sitko) a maslo (ktoé by malo byť mäkké). Poriadne zmiešame

Krok 5

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou (aby sa cesto pri pečení neprilepilo).

Krok 6

Trúbu predohrejeme na 170 stupňov a cesto pečieme asi 45 minút.

Krok 7

Po upečení necháme pár minút chladnúť vo forme, potom korpus vyberieme a necháme dochladiť (ideálne na mriežke, aby korpus odspodu nezvlhol). Kto nemá mriežku, môže korpus pri chladnutí zopár krát otočiť.

Poznámky

Na väčší korpus môžme ingrediencie zdvojnásobiť, a korpus následne rozkrájať vodorovne na ľubovoľný počet častí.

Do žĺtok pred vymiešaním môžme pridať aj 1 PL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry.

Pokiaľ potrebujeme tmavý, kakaový korpus, spolu s múkou do cesta pridáme 2 PL kakaového prášku. Môžme potom použiť o 2 PL menej múky :)

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 13.01.2013

Amatér, nadšenec.