Nachádzate sa tu

Rajčinová polievka

Čerstvá a rýchla paradajková polievka na ktorú treba iba zopár základných surovín. Nekompromisná chuť aj napriek tomu, že je plná samých zdravých ingrediencií.

Ingrediencie

  • 2 PL - olivový olej
  • 1 kus - cibuľa
  • 800 g - lúpané rajčiny vo vlastnej šťave
    2 plechovky, dá sa použiť aj pretlak, alebo čerstvé rajčiny
  • 2 struky - cesnak
  • 1/2 litra - zeleninový vývar
    alebo 2 kocky zeleninového bujónu, ideálne s nízkym obsahom soli
  • 1 stonka - stonkový zeler
  • 1/2 hrnčeka - bazalka
    jedine čerstvá
  • 1 čajová lyžička - tymián
    najlepšie čerstvo natrhaný
  • 1 čajová lyžička - cukor
    nepovinná, kalorická ingrediencia
  • 1 štipka - Soľ
  • 1 štipka - Čierne korenie
    ideálne čerstvo namleté

Zhrnutie

Výsledné množstvo4 porcie
Tepelná úprava15 min
Čas prípravy15 min

Postup

Krok 1

Cibuľu, zeler a cesnak očistíme a nakrájame na kúsky. Kúsky nemusia byť drobné, polievka sa neskôr bude mixovat mixérom.

Krok 2

Dno panvice pokryjeme olejovým filmom, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a zeler a na miernom ohni orestujeme do mäkka.

Krok 3

Pridáme lúpané rajčiny (alebo pretlak, alebo čerstvé, no nakrájané rajčiny) a zeleninový vývar (prípadne zarobený zeleninový bujón). Pridáme tiež soľ a korenie podľa chuti.

Krok 4

Za občasného miešania necháme prejsť varom, potom znížime teplotu a pridáme nasekanú bazalku a tymián.

Krok 5

Riadne zamiešame a necháme mierne ochladiť. Ak chceme pridať cukor na doladenie chuti, teraz je ten správny čas. Dietári sa však cukru vyhnú.

Krok 6

Ako finále polievku zmixujeme tyčovým mixérom priamo v hrnci do želanej konzistencie. Ja mám rád ak v polievke kde tu ostane pevnejší kúsok.

Krok 7

Pred podávaním ochutnáme a podľa potreby doladíme soľou a korením.

Poznámky

Neochutené, prírodné, lúpané rajčiny v plechovke používam najradšej - výsledná polievka mi chutí lepšie ako z čerstvých, alebo z pretlaku. Mám podozrenie, že je to tým, že sa u nás bežne nedajú zohnať rajčiny, ktoré by mali toľko chuti. Ak použijeme čerstvé rajčiny (tie dobré, od babky zo záhrady), je dobré ich pred použitím obariť a olúpať. V polievke potom nenájdeme šupky, ktoré by pokazili zážitok pri jedení.

Je takmer nevyhnutné, aby sme použili čerstvú bazalku - tá sušená je nanič. Sušený tymián naopak nič nepokazí.

Na dozdobenie sa hodí lístok čerstvej bazalky.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 17.10.2014

Amatér, nadšenec.