Nachádzate sa tu

Paradajková kapusta

Toto jedlo som ako dieťa milovala. Neviem prečo sa vytratilo z nášho jedálnička. Rýchle, lacné a chutné. Vyskúšajte!
rajcinova kapusta
Foto:
by Hany

Ingrediencie

  • 2 ks - cibuľa
  • trocha - olej
  • 3 polievkové lyžice - kryštálový cukor
  • 0,5 ks - kapusta
    asi 500 gr
  • 1 čajová lyžička - Soľ
  • 1 čajová lyžička - drvená rasca
  • voda
    na podliatie
  • 500 ml - paradajkové pyré
  • 2 polievkové lyžice - hladká múka

DUSENÉ MASO:

  • 1 ks - cibuľa
  • 350 gramov - hovädzie mäso
  • 1 polievková lyžica - červená mletá paprika
  • 1 čajová lyžička - Soľ

Zhrnutie

Výsledné množstvo6 porcií
Tepelná úprava20 min
Čas prípravy45 min

Postup

Krok 1

Cibule očistíme, nakrájame na drobno, zarestujeme na troche oleja.

Krok 2

Pridáme cukor a necháme skaramelizovať.

Krok 3

Keď cukor začne hnednúť, pridajte očistenú, na drobno nakrájanú kapustu.

Krok 4

Osolíme a pridáme rascu.

Krok 5

Zamiešame, a trocha podlejeme vodou. Prikryjeme a dusíme cca 20 minút, resp. do zmäknutia kapusty.

Krok 6

Keď je kapusta udusená, pridáme paradajkové pyré. Zamiešame, necháme zovrieť.

Krok 7

V troche vody rozmiešame múku a prilejeme do jedla na zahustenie. Ešte aspoň 5 minút povaríme. Miešame, nech sa múka neprichytí!

Krok 8

Ak je potreba, môžete dochutiť ešte cukrom či octom. Hotovo. Doposiaľ je jedlo vegetariánske. Môže sa podávať s knedľou, chlebom, či varenými zemiakmi.

Krok 9

Ak sa vám jedlo zdá "chudobné", pripravte si k nemu dusené mäsko: Očistite a na drobno nakrájajte cibuľu

Krok 10

Umyte a na menšie kocky nakrájajte mäsko

Krok 11

Cibuľu opražte na troche oleja do sklovita, pridajte mletú červenú papriku

Krok 12

Zamiešajte a hneď pridajte mäso. Poopekajte zo všetkých strán. Osoľte.

Krok 13

Podlejte trochou vody tak, aby mäso bolo vodou prekryte, a duste pod pokličkou do mäkka.

Krok 14

Keď sa prebytočná voda odparí a mäsko je mäkké, podávame ho ako prílohu k paradajkovej kapuste, u nás s čerstvým chlebom.

Poznámky

Kapusta môže byť biela aj červená.

Mäsko si do nej uduste podľa chuti, kuracie, morčacie, bravčové. Výborná je k tomu aj fašírka, v prípade núdze aj opečený párok, či kúsok klobásky.

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 24.07.2013

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))