Nachádzate sa tu

Oškvarkové pagáčiky

Tieto voňavé, krehké a lahodné oškvarkové pagáče síce vyžadujú trocha času na prípravu, no výsledok je úšasný. Skúste ich a už nikdy nebudete chcieť piecť iné.

Ingrediencie

  • 3 dcl - mlieko
    vlažné
  • 1 dcl - olej
  • 20 g - droždie
    1/2 kocky
  • cukor kr
    štipka
  • 500 gramov - múka hladká
  • 2,5 ČL - Soľ
  • 250 g - oškvarky
  • klobáska
    nemusí byť
  • 1 ks - Vajce
    na potieranie
  • mlieko
    troška
  • mak
    sézam, ľanové semienko, na posyp

Zhrnutie

Výsledné množstvo55 kusov
Tepelná úprava12 min
Odstátie120 min
Čas prípravy30 min

Postup

Krok 1

V poradí ako sú ingrediencie uvedené od mlieko po soľ, nalejeme, nasypeme do pekárničky a zapneme program "príprava cesta". Ak nemáte pekárničku, necháte vo vlažnom mlieku vzísť kvasnice s trochou cukru a múky. Potom kvások zapracujete s múkou na hladké cesto, necháte hodinku vykysnúť.

Krok 2

Zomeliete oškvarky (mne sa moje zdali málo mäskové, tak som k nim primlela asi 10 koliesok klobásky a vo finále to pagáčikom pridalo výbornú chuť).

Krok 3

Teraz zdlhavá časť: Vykysnuté cesto vyklopíte na pomúčenú dosku, vyvaľkáme, potrieme rozomletými oškvarkami. Cesto preložíme tak, aby sme zakryli oškvarky zhora, zdola, mali by sme vidieť cesto, a teraz z prava aj z ľava, ako keď robíte lístkové cesto. Pomúčime a necháme 20 minút podkysnúť. Tento postup 3x zopakujeme, aj s podkysnutím. Dôležité na to, aby pagáčiky pekne listovali.

Krok 4

Opäť cesto rozvaľkáme asi na 1 cm hrúbky, nožom naznačíme na ceste mriežku, a decovým pohárikom vykrajujeme malé pagáčiky.

Krok 5

Preložíme na papierom vystlaný plech, potierame vajíčkom rozmixovaným s troškou mlieka a povrch posypeme, makom, sezamom, ľanovým semienkom...

Krok 6

Pečieme 12 - 15 v predhriatej trúbe asi na 200°

Poznámky

Oškvarky ochutnajte, moje boli úplne neslané, takže som ich musela dosoliť.

Ak sú oškvarky naopak, príliš mäsové, domiešajte do zmesi za lyžicu masti (kačacia či husacia tomu zasa dvihne level ,o)

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 12.12.2012

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))

Kategórie