Nachádzate sa tu

Originálny americký cheesecake

Základný originálny pečený americký cheesecake z bežne dostupných slovenských surovín. Chutí vynikajúco, no zvládne ho pripraviť aj amatér. V chladničke po upečení vydrží aj 4 dni (ak ho dovtedy nezjete)

Ingrediencie

Na korpus

  • 250 g - sušienky
    hobbits, bebe dobré ráno, prípadne hocičo podobné
  • 6 PL - Maslo

Na plnku

  • 1000 g - žervé
    prípadne lučina pre slovenskú verziu :)
  • 250 ml - kyslá smotana
  • 50 g - vanilkový cukor
    alebo 2 čl vanilkového extraktu (ak máme)
  • 1 PL - citrónová šťava
  • 6 kusov - Vajce
  • Soľ
  • cukor

Zhrnutie

Výsledné množstvo8 porcií
Tepelná úprava120 min
Odstátie60 min
Čas prípravy180 min

Postup

Korpus

Krok 1

sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme, aby mali konzistenciu asi ako strúhanka

Krok 2

roztopíme maslo a polejeme ním zmes sušienok a cukru, zamiešame a utvoríme vlhkú hmotu, ktorú rovnomerne rozložíme na spodok tortovej formy, pritlačíme prstami alebo hladkým spodkom pohára, aby sa vytvorila celistvá vrstva

Krok 3

takto pripravenú krustu necháme chladnúť

Plnka

Krok 1

trúbu predhrejeme na 200 stupňov

Krok 2

vo veľkej miske vymiešame lučinu s polovicou cukru a štipkou soli na vláčnu plnku

Krok 3

pridáme druhú polovicu cukru a znova vymiešame

Krok 4

pridáme vanilkový cukor (alebo extrakt), všetku citrónovú šťavu a celú kyslú smotanu, poriadne rozmiešame

Krok 5

do zmesi pridáme vajcia a vymiešame - ideálne pridávať vždy po dvoch vajciach a poriadne vymiešať

Spolu

Krok 1

na krustu, ktorá by už mala byť trochu vychladnutá nalejeme celú plnku - opatrne, aby sme ju neporušili

Krok 2

vložíme do trúby predhriatej na 200 stupňov a pečieme zhruba 15 minút

Krok 3

bez otvárania trúby znížime teplotu zhruba na 100-120 stupňov a necháme dopiecť 1 až 1 a pol hodiny.

Krok 4

ak sa neponáhľame môžme nechať cheescake trochu ochladnúť v trúbe aj po jej vypnutí, zníži sa riziko, že vrch popuká

Krok 5

podávame vychladené (najlepšie z chladničky)

Poznámky

Ak sa vám počas pečenia cheesecake vyduje nezúfajte. Nechajte ho po dopečení zavretý v trúbe, kým sa nevyrovná.

Súvisiace recepty

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 27.10.2011

Amatér, nadšenec.

Kategórie