Nachádzate sa tu

Moravské koláče

Kysnuté koláče s receptúrou upravenou tak, aby boli vhodné pri delenej strave podľa Dr. Haya. Netvrdím že je to vrchol zdravej stravy, ale ak kvôli mlsaniu nechcete princíp delenia porušiť, koláčiky vás určite potešia. Cesto je jemnunké, krehké, možno trocha pracnejšie na prípravu, ale oplatí sa mu trocha povenovať.
moravske kolace
Foto:
Hany

Ingrediencie

na cesto:

  • 30 gr - kvasnice
  • 100 ml - vlažná voda
  • 1 čajová lyžička - cukor kr
  • 1 čajová lyžička - polohrubá múka
  • 3 ks - vaječný žĺtok
  • 120 gr - Maslo
    zmäknuté
  • 80 gr - cukor práškový
  • 1 balíček - vanilkový cukor
  • 1 kelímok - smotana na šľahanie
  • 500 gramov - polohrubá múka
  • štipka - Soľ

plnka:

  • 500 gr - tvaroh
  • 3 PL - medu
  • kôra z 1/2 citróna
  • 2 PL - solamyl
  • 2 ks - vaječný žĺtok
  • 70 gr - sušené hrozienka
  • 20 gr - mleté orechy
    dávala som mandle

Zhrnutie

Výsledné množstvo36 kusov
Tepelná úprava15 min
Odstátie45 min
Čas prípravy15 min

Postup

Krok 1

Do vlažnej vody nadrobíme kvasnice pridáme lyžičku múky a cukru. Necháme 15 minút odstáť, kým vzíjde kvások.

Krok 2

Ku zmäknutému maslu pridáme cukre a žĺtka a vareškou vymiešame "do svetla"

Krok 3

Šľahačku vymiešame mixérom do tuha.

Krok 4

Do misy, kde budeme zarábať cesto nasypeme múku, kvások, šľahačku aj žĺtky s cukrom a maslom, štipku soli a všetko spolu spracujeme na nelepivé cesto. Ideálne je miesiť rukou, aspoň 3 - 5 minút. Cesto necháme niekde v teple asi hodinku kysnúť.

Krok 5

Pripravíme si plnku. Tvaroh, med, žĺtky, solamyl a nastrúhanu kôru z citróna spolu dobre zmiešame, na záver pridáme premyté sušené hrozienka. Dáme do chladničky trocha zatuhnúť.

Krok 6

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na 3 - 4 mm vysoké cesto a vykrajujeme formičkou kolieska. Na každé dáme za lyžičku plnky (nie až po kraj) a posypeme troškou orieškov.

Krok 7

Necháme na teplom mieste ešte 10 minút podkysnúť a pečieme 15 - 20 minút (podľa veľkosti) v trúbe na 180 °C

Poznámky

Vyšlo mi z tejto dávky 36 ks koláčikov, ale chystam ich zaniesť zajtra na žúr - /ak je to veľa pokojne ich pripravte z polovičnej dávky/.

Koláče po vychladnutí môžete naskladať do plastovej dózy a zamraziť. Keď viete, že budete zajtra mať sacharidy, večer si dva tri kúsky vyberte z mrazáku a nechajte rozmraziť. Ráno ku kávičke budú mňam. Môžete ich aj prihriať v mikrovlnke.

Zdroj: 
my mind

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 04.09.2014

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))

Kategórie