Nachádzate sa tu

Medovník

Medovník nemá veľmi dobrú povesť, všade len poúvame, aký je komplikovaný a zdĺhavý. Za seba však hovorím, že aj napriek vynaloženému času tento koláčik budete chcieť urobiť znova :) A len varujem - návšteva vám neuverí, že nie je kupovaný :)
Domáci medovník
Foto:
Kub

Ingrediencie

  • 250 g - Hery
  • 3 polievkové lyžice - medu
  • 3 ks - vajec
  • 300 g - krupicového cukru
  • 400 g - hladkej múky 00
  • 1 čajová lyžička - sódy bikarbóny
  • 300 g - masla
  • 1 ks - karamelizovaného kondenzovaného mlieka
  • 1 hrsť - vlašských orechov

Zhrnutie

Výsledné množstvo12 porcií
Tepelná úprava105 min
Odstátie120 min
Čas prípravy35 min

Postup

Krok 1

1. Nad vodným kúpeľom necháme roztopiť Heru, do nej pridáme 3 lyžice medu, 3 vajíčka, 300 g krupicového cukru, 400 g hladkej múky a lyžičku sódy bikarbóny. Miešame, kým sa ingrediencie nespoja a kým hmota trošku nezozlatne, trvá to asi 10 min.

Krok 2

2. Hmotu necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ dáme rozohriať rúru na 170 stupňov. Vezmeme papier na pečenie a obkreslíme naň tanier, aby sme získali kruhový pôdorys. Ja som si takto pripravila dva papiere a kým sa jeden piekol, druhý som pripravovala.

Krok 3

3. Na papier v čo najtenšej vrstve rozotierame cesto a dáme piecť na asi 7-8 min. Pečieme každý plát zvlášť. Takto vám výjde asi 7 plátov.

Krok 4

4. Upečené pláty každý zvlášť (ak by boli na sebe, zlepia sa !) orežeme do kruhového tvaru, napr. pomocou tortového dna alebo taniera. Odrezky si odložíme.

Krok 5

5. Pripravíme krém. Vymiešame jedno karamelizované Salko s 300 g masla do hladkého krému.

Krok 6

6. Každý plát cesta natrieme tenkou vsrtvou krému, len tak, aby bolo krémom zakryté a skladáme na seba. Na vrchu koláča musí ostať vrstva krému, aby naň šla nasypať omrvinková vrstva. (Takže je možné, že vám ostane plát cesta.)

Krok 7

7. Pripravíme posýpku. Odložené odrezky vložíme do mixéra spolu s hrsťou vlašských orechov a pomixujeme najemno. Posýpku nasypeme na koláč zo všetkých možných strán.

Krok 8

8. Koláč necháme pár hodín odstáť. Dobrú chuť !
Zdroj: 
časopis Apetit

Autor

Obrázok používateľa Inka
Autor: Inka pridané: 27.04.2014

Mám rada jednorožce. Na všetky spôsoby :D

Kategórie