Nachádzate sa tu

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Plnená paprika netradične z hovädzieho mäsa, upravená pre žlčnikárov, alebo inak dieteticky obmedzených stravníkov, ktorým zdravotny stav neumožňuje papať papriku, cibuľu či bravcové mäsko.
mäsové guľky

Ingrediencie

  • 500 g - hovädzie mäso
    mleté
  • 1 šálka - ryža
  • 2 kusy - Vajce
  • 2 kusy - rajčina
    v konzerve, celá
  • 500 ml - paradajkové pyré
  • 3 balenia - škoricový cukor
  • kryštálový cukor
    podľa chuti
  • štipka - Soľ
  • štipka - mleté čierne korenie
  • štipka - mletá červená paprika
    pálivá
  • štipka - sušený cesnak
  • bylinky
    podľa chuti a ľubovôle

Zhrnutie

Výsledné množstvo10 porcií
Tepelná úprava60 min
Čas prípravy80 min

Postup

Krok 1

Pripravime omáčku. Do hrnca vylejeme rajčinove pyré, liter vody, pridáme dve plechovky celých paradajok v paradajkovej omáčke. Píšem že z celých paradajok, mám totiž predsudok, že v tých krájaných sú poodkrajky z nepodarkov.

Krok 2

Do hrnca strčíme ponorný tyčový mixér a paradajky ponaháňame v hrnci a rozmixujeme do hladka. Dochutíme soľou, cukrom a škoricou. Čakáme kým omáčka zovrie.

Krok 3

Hrnček ryže opláchneme pod tečúcou vodou a vysypeme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 10 minút, do polomäkka, ako cestovinu, teda ryža pláva vo vode. Uvarenú scedíme cez sitko. Necháme vychladnúť.

Krok 4

Mleté mäsko dame do misy, ochutíme čím môžeme a čo nám chutí, priklepneme dve vajíčka a primiešame ryžu. Všetko spolu dobre premiešame.

Krok 5

Rukami tvarujeme guľky, radšej menšie. Pre tých, čo sa boja že sa gule rozpadnu, obaľte ich v hladkej múke. Guľky sa nerozpadnú a prebytocna múka pekne omáčku zahustí.

Krok 6

Guľky vkladame do vriacej, bublajúcej omáčky, nebojte sa, kľudne ich aspoň prvé tri minútky nechajte na prudkom ohni, nech sa mäsko zatiahne a drží pokope. Potom oheň stiahnite len tak, aby sem tam hodil bublinku a nechajte guľky dovariť. NEPRIKRÝVAŤ! Občas sa prejdite do kuchyne, a zamiešajte varechou omáčku, nech sa opadaná múka náhodou neprichytí.

Poznámky

Ak vas trápi pálenie žáhy, tesne pred vypnutím pridajte pol deci mlieka.

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 11.08.2012

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))