Nachádzate sa tu

Jahodová poleva

Veľmi jednoduchá a chutná jahodová poleva, ktorá sa hodí k smotanovým dezertom, či zmrzline.

Ingrediencie

  • 4 šálky - jahody
  • 1 šálka - kryštálový cukor
  • ČL vanilkový extrakt - 1
    alebo balenie vanilkového cukru
  • 1/2 kusu - citrón
    použijeme iba šťavu

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 liter
Tepelná úprava5 min
Odstátie15 min
Čas prípravy20 min

Postup

Krok 1

jahody pokrájame na polovice

Krok 2

3/4 jahôd zmiešame v hrnci s cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom

Krok 3

na strednom plameni varíme asi 5 minút počas neustáleho miešania

Krok 4

po piatich minútach odstavíme a zmes rozmixujeme

Krok 5

pridáme šťavu z citróna a zvyšok pokrájaných jahôd

Krok 6

varíme ďalšie 3 minúty, odstavíme a podľa potreby necháme vychladnúť.

Poznámky

Množstvo cukru a citrónovej šťavy je možné upraviť podľa potreby. Ak sa použije menej cukru poleva bude kyslejšia a
výraznejšia. Viac cukru polevu presladí a zjemní.

Poleva sa dá jesť teplá alebo horúca, no výborne chutí aj vychladená. Ak ju necháme vychladnúť v chladničke, trochu zhustne.

Poleva vydrží v chladničke niekoľko dní. Obzlvášť výborná je k cheescaku.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 20.11.2011

Amatér, nadšenec.