Nachádzate sa tu

Guacamole - avokádový dip

Guacamole je studená omáčka z avokáda, ktorá pochádza od Aztékov z Mexika. Vďaka avokádu je plná vitamínov a minerálov (B, C, draslík, horčík) a vlákniny. Základný recept obsahuje iba rozmačkané avokádo a soľ. Je vhodná ako dip, prísada do šalátu, alebo ako náplň do wrapov.

Ingrediencie

  • 4 ks - avokádo
    Odroda Hass
  • 1 ks - cibuľa
    stredne veľká
  • 2 polievkové lyžice - koriander - vňať
    posekaný
  • 1 ks - limeta
    použijeme iba šťavu
  • 2 kusy - jalapeño paprička
    čerstvé, nie nakladané
  • Soľ
  • Čierne korenie
    ideálne čerstvo namleté

Zhrnutie

Výsledné množstvo600 
Čas prípravy20 min

Postup

Krok 1

Pripravíme si všetky ingrediencie, misu na miešanie, opláchneme a osušíme koriandrovú vňať. Základná zložka úspechu je dobré avokádo. Používame odrodu Hass (to je tá hnedá, vráskavá, ktorá na pulte vyzerá ako prezretá :).

Krok 2

Avokáda narežeme po obvode, polovice otočíme o proti sebe, aby sa jedna z nich ľahko oddelila od kôstky. Zrelé avokáda by mali byť pod šupkou mäkké, takmer maslovej konzistencie a vnútri zelené.

Krok 3

Ak chceme žiť nebezpečne a vyzerať profi, kôstku vyberieme tak, že do nej zaboríme čepeľ alebo špičku noža a kôstku otočíme. Pekne sa od avokáda oddelí. Bezpečná, prudko neprofesionálna cesta je vybrať kôstku lyžicou :). Lyžicou tiež vylupneme dužinu zo šupky. Správne zrelé avokádo by nemalo klásť veľký odpor.

Krok 4

Vylúpané avokáda hneď zalejeme šťavou z limetky, aby na vzduchu nezhnedli. Používam šťavu z celej limety, no pre miernejšiu, viac maslovú chuť stačí použiť šťavu z polovice limety.

Krok 5

Avokáda so šťavou rozmačkáme vidličkou na požadovanú konzistenciu. Ja avokádo nerozmačkám na hladkú kašu, v zmesi nechávam aj celistvé kúsky. Zmes osolíme a okoreníme podľa chuti. Ja dávam odhadom 1 čl soli a 1/2 čl čierneho korenia.

Krok 6

Cibuľu nakrájame na drobno, koriander nasekáme na jemno, jalapeño papričky zbavíme jadierok a narežeme na drobné kúsky. Nasypeme do avokádovej zmesi, riadne premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme, či dokoreníme. Môžme hneď podávať, prípadne pred podávaním vychladiť v chladničke (podľa príležitosti).

Poznámky

Guacamole môžeme dochutiť podľa vlastných preferencií. Pri chladení treba nádobu zakryť a použiť takú veľkosť, aby v nej bolo čo najmenej vzduchu, aby nám náš výtvor nezoxidoval a nezhnedol.

Zaujímavejšiu chuť dosiahneme použitím červenej cibule. Biela cibuľa je zasa chuťovo nenápadnejšia.

Veľa receptov obsahuje aj rajčinu. K takémuto množstvu použijeme jednu celú veľku rajčinu, obarenú, ošúpanú, zbavenú jadierok a nasekanú na stredne veľké kocky. Rajčinu treba pridať tesne pred podávaním (nie je dobré ju chladiť, lebo stratí chuť).

Ak chcete upraviť štipľavosť, môžte zmeniť množstvo papričiek, nahradiť ich štipľavou červenou paprikou, alebo ich úplne vypustiť.

Ako doplnok sa dá použiť aj strúčik prepasírovaného cesnaku.

Pre menej výraznú chuť môžme vypustiť vňať z koriandra, alebo ju nahradiť petržlenom. Viac maslovú chuť dosiahneme, keď uberieme limetovej šťavy. Limeta sa dá zasa nahradiť citrónom.

Ak guacamole používame ako dip, môžme pridať niekoľko polievkových lyžíc kyslej smotany, alebo cottage syra. Nebude to už vhodné pre vegánov, nebude to ani tak úplne guacamole, ale niektorým ľuďom to tak chutí. :)

Nebojte sa experimentovať, pridávať iné koreniny a upravovať pomer ingrediencií podľa seba.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 26.11.2012

Amatér, nadšenec.