Nachádzate sa tu

Dyňová krémová polievka

Veľmi lahodná zdravá a jednoduchá polievka na prípravu. Vhodná pre vegánov (s malou úpravou)

Ingrediencie

  • 500 g - dyňa
    najlepšie hokaidó
  • 400 ml - zeleninový vývar
    mäsožravci môžu aj hovädzí
  • 1 kus - cibuľa
  • 3 struky - cesnak
  • 3 PL - olivový olej
  • 170 ml - smotana na šľahanie
    alebo kokosový krém pre vegánsku verziu
  • Soľ
  • Čierne korenie
    alebo biele, ideálne čerstvo namleté
  • muškátový oriešok
  • tekvicové semiačka
    opražené, na servírovanie
  • tekvicový olej
    na servírovanie

Zhrnutie

Výsledné množstvo4 porcie
Tepelná úprava20 min
Odstátie15 min
Čas prípravy35 min

Postup

Krok 1

Cibuľu nakrájame na drobno, očistený cesnak nakrájame na tenké plátky, dyňu nakrájame na kocky

Krok 2

cibuľu s cesnakom opražíme na olivovom oleji kým zosklovatie

Krok 3

pridáme na kocky nakrájanú dyňu, a ohrejeme ju v hrnci

Krok 4

zalejeme zeleninovým vývarom - tak aby hladina vývaru pokryla dyňu, ale nie viac

Krok 5

privedieme do varu

Krok 6

zmes rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením a mletým, či čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom (ochutnávame aby sme vedeli koľko treba soliť a koreniť)

Krok 7

do kaše zamiešame smotanu na šlahanie (vegáni kokosový krém) a necháme prejsť varom. Množstvo smotany alebo krému môžme upraviť podľa toho aká konzistencia sa nám bude pozdávať. Mne sa osvedčil uvedený pomer.

Krok 8

odstavíme a podávame s opraženými tekvicovými semiačkami, a olejom z tekvicových semiačok

Poznámky

Smotana sa dá nahradiť kokosovým mliekom alebo krémom pre vegánsku verziu receptu.Do polievky sa hodia opražené (vylúpané) tekvicové semiačka. Ak máme tekvicový olej (ktorý je mimochodom veľmi zdravý), môžme ním pokvapkať polievku pri servírovaní.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 06.11.2011

Amatér, nadšenec.