Nachádzate sa tu

Domáci syr

Pečiete si doma chlebík? Vyskúšajte si k nemu spraviť chutný domáci syr (ale dobrý bude aj na kúpenom chlebe)
domaci syr
Foto:
Hany

Ingrediencie

  • 2 kelímok - veľký biely neochutený jogurt
    s vysokým podielom tuku
  • 1 kelímok - smotana na šľahanie
    33%
  • 1 čajová lyžička - Soľ

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 Bochník
Čas prípravy5 min

Postup

Krok 1

Na výrobu syrovej hrudky ešte budeme potrebovať sitko, plátno a misku.

Krok 2

Jogurty zmiešame so smotanou a soľou na hladkú hmotu. /Hľadajte v obchode smotanové jogurty, nie odtučnené. Ideálne hollandia, grécky... ja som robila z jogurtu s 10% podielom tuku)

Krok 3

Pripravíme si misku, na ňu položíme sitko, to vystelieme plátnom tak, aby po všetkých stranách plátno pretŕčalo cez okraj. Hmotu vylejeme do sitka. Odložíme do chladničky aspoň na 12 hodín.

Krok 4

Potom okraje plátna vezmeme do ruky, pospájame a zakrúcame tak, aby sme uvoľnili čo najviac tekutiny. Prebytočnú tekutinu z misky pod sitkom sem tam vylejeme, sitko by sa jej v žiadnom prípade nemalo dotýkať.

Krok 5

Po 24 hodinách by ste z plátenka mali vyklopiť takúto hrudku syra. Zo zvedavosti som ju odvážila, mala 443gr.

Poznámky

Ak sa ti syr podari a bude ti chutiť, nabudúce do neho môžeš pridať čerstvé, alebo sušené bylinky, posekané orechy, mletú papriku, chilly, cesnak...

Syr si môžes zapiecť do toastu, alebo len natrieť na chlebík, nadrobiť na cestoviny, do šalátu a ja som si ho dnes dala na pečené zemiačky. Je fakt jemný, chutný.

--- a samozrejme delený podla Dr. Haya, ktorý všetky kyslomliečne výrobky aj sladkú smotanu radí k neutrálnym potravinám ,o)

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 07.09.2014

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))