Nachádzate sa tu

Domáce žemle

Čerstvé žemličky, kaiserky milujem, ale dosť mi v obchodových “dopekarńach” vadí to, že pečivko je na druhy deň ako guma .o( Doma spravené sú neporovnateľne chutnejšie, voňavejšie a lacnejšie.

Ingrediencie

  • 3 dl - mlieko
    vlažné
  • 1 dl - olej
  • 1 kocka - droždie
    42 gramov
  • 500 g - hladká múka
  • 1 PL - kryštálový cukor
  • 1 PL - Soľ

Zhrnutie

Výsledné množstvo12 kusov
Tepelná úprava30 min
Čas prípravy45 min

Postup

Krok 1

Pokiaľ máte pekárničku, v poradí ako je uvedené, vlejte, vsypte do pekárničky a spustite program “príprava cesta”. Ak pracujete iba s rukami, droždie si rozdrobte do deci vlažného mlieka, pridajte cukor a zasypte lyžicou múky. O 20 minút, keď vzíde kvások, vlejte ho do misy, pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto tak, aby sa vám samé odliepalo od misy, ideálne aj od ruky. Nechajte hodinku postáť prikryté. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.

Krok 2

Hotové cesto z nádoby vysypte na pomúčenú dosku, spravte z neho bochník. Ten rozdeľte na dva menšie. Každý bochnik potom prerežte na 6 častí, ako keď krajate pizzu. Získate teda 12 kúskov.

Krok 3

Každú časť spracujte na malý bochník /guľku/ a nechajte opäť 20 minút podkysnúť.

Krok 4

Bochníčky preneste na plech vystlaný pečiacim papierom a dajte piecť do trúby predhriatej na 200°, asi na 12 - 15 minút.

Poznámky

Pre krajšiu farbu žemle môžete potrieť žĺtkom, pred vložením do trúby. Rovnako vám poslúži aj olej.

Ak zabudnete, potrite ich studenou slanou vodou, po vytiahnutí z trúby.

Vrch môžete pred pečením posypať sezamom, makom, hrubozrnnou soľou…

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 13.08.2012

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))