Nachádzate sa tu

Chlieb bez múky

Delená strava vylučuje kombináciu sacharidov a bielkovín a mne osobne pri bielkovinách chýbalo niečo na prikusovanie. Tak som si pomohla aspoň takto. Chlebík neobsahuje ani gram múky a pri pečení voní fantasticky. Viem, že zachutí aj nedietárom ,o)
Foto:
hany

Ingrediencie

  • pol šálky - ľanové semienka
  • pol šálky - tekvicové semiačka
  • pol šálky - kešu orechy
  • 200 gramov - cukina
  • pol ks - cibuľa
    stredná
  • 2 ks - vajec
  • 1 čajová lyžička - prášok do pečiva
  • 1 čajová lyžička - Soľ
  • pol čajovej lyžičky - drvená rasca
  • 2 čajová lyžička - ocot
  • 1 PL - olej

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 kus
Tepelná úprava35 min
Odstátie120 min
Čas prípravy3 min

Postup

Krok 1

Ultra jednoduché: Semiačka nasypeš do mixéru. Pridáš očistenú zeleninu. Rozmixuješ.

Krok 2

Prelej do misky, pridaj koreniny, ocot, olej, vajcia. Premiešaj.

Krok 3

Vylej do nádoby na pečenie. Ideálny je srnčí chrbát, alebo forma na biskupský chlebíček, ja som mala po ruke malú misku z jenskeho skla. /formu nevymazávať, nevysypávať!/

Krok 4

Daj piecť do predhriatej trúby na 160° na cca 30 - 35 minút. Skúšaj zapichnutím špáradla do prostriedku formy. Ak spáradlo vytiahneš suché, chlieb je hotový.

Krok 5

Chlieb, ak je dobre upečený pojde úplne ľahko vyklopiť z formy. Treba ho nechať odstáť na mriežke, aby sa nesparil.

Krok 6

Po vychladnutí treba chlebík nakrájať na silnejsie plátky a rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie.

Krok 7

Nechať "obschnúť" v trúbe, tiež 160°, cca 5 minút z jednej strany, pootáčať a asi 3 minúty dopiecť aj druhú stranu. Vo finále by mal chlebík vyzerať takto.

Poznámky

Chlieb sa dá jesť aj bez opekania, ale je jemný, makký, skôr ako koláč.

Chlebík si možete namrazit po pár plátkov do chladničky. Večer pred plánovanou konzumáciou ich stačí vybrať z mrazáku a ráno ohriať v toastery.

Semiačka a orechy sa dajú ľubovoľne meniť. Môžete použiť slnečnicu, pistácie, lieskovce, vlašské orechy...

To platí aj o zelenine, skúste mrkvu, kaleráb, dokonca aj jablko či hruška pomôžu, keď doma nič iné nieje.

Cesto môžete upiecť aj vo forme na muffiny. Pri plnení pozor, cesto zhruba dvojnásobne zvačší objem.

Ak sa bránite kypridlám, prášok do pečiva vynechajte a spravte si placky opekaním na sucho na panvici.

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 16.08.2014

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))