Nachádzate sa tu

Cesnaková krémová polievka

Veľmi jemná a hustá krémová cesnaková polievka, ktorá zahreje a nepokazí dych.

Ingrediencie

  • 1 kus - cibuľa
  • 10 strukov - cesnak
  • 1 kus - zemiak
    väčší
  • 50 g - Maslo
  • 300 ml - zeleninový vývar
  • 400 ml - mlieko
  • 100 ml - smotana na šľahanie
  • Soľ
  • Čierne korenie

Zhrnutie

Výsledné množstvo4 porcie
Tepelná úprava20 min
Čas prípravy35 min

Postup

Krok 1

Cibuľu si nakrájame na drobno, zemiak na menšie kocky a 6 strukov cesnaku na plátky

Krok 2

Na panvici roztopíme maslo a pridáme cibuľu. Po 2-3 minútach by cibuľa mala zosklovatieť. V tomto momente pridáme plátky cesnaku a za občasného miešania opekáme zhruba ďaľšie 2 minúty.

Krok 3

Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, vývar, soľ a korenie a varíme zhruba 15 minút (pokým zemiaky nie sú mäkké).

Krok 4

V tejto fáze obsah hrnca rozmixujeme mixérom do jemna pridáme smotanu na šlahanie, mlieko a necháme prejsť varom.

Krok 5

2 struky cesnaku prelisujeme a primiešame do horúcej polievky, zvyšné 2 struky nakrájame pozdĺžne na plátky a opražíme na olivovom oleji, použijeme na dozdobenie polievky. Pri pražení cesnaku dáme pozor na to, aby moc nezhnedol ako mne bude potom horký :)

Poznámky

Ak niekomu vadí výraznejšia cesnaková chuť posledný krok môžme vynechať. Získame tak veľmi jemnú polievku s cesnakovým náchychom.

Naopak milovníci cesnaku si môžu použité dávky cesnaku zvýšiť a dosiahnuť tak cesnakovú nirvánu.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 20.11.2011

Amatér, nadšenec.