Nachádzate sa tu

B-52

Esteticky aj chuťovo veľmi zaujímavý "panák" z kávového likéru, baileys a tvrdého alkoholu. Často krát sa podáva zapálený. Pozor: je to riadna "šleha"!
Foto:
miro + strapko.sk

Ingrediencie

  • 20 ml - kávový likér
    kahlúa
  • 20 ml - irish cream
    Baileys
  • 20 ml - pomarančový likér
    alebo absinth

Zhrnutie

Výsledné množstvo1 porcia
Čas prípravy2 min

Postup

Krok 1

Do panákového pohára postupne opatrne navrstvíme všetky ingrediencie v poradí kávový likér, baileys, pomarančový likér/absinth.

Krok 2

Pred podávaním môžme zapáliť. Pijeme slamkou, odspodu, na jeden krát.

Poznámky

Jednotlivé zložky vrstvímta pomocou zadnej strany čajovej lyžičky tak, že do pohára vložíme čajovú lyžičku vypuklou stranou von tak, aby sa nedotýkala predošlej vrstvy. Na vypuklú stranu lyžičky postupne opatrne nalievame druhú a tretiu vrstvu. Ak drink budeme skladať týmto spôsobom jednotlivé vrstvy sa nezmiešajú a budú krásne oddelené.

Oficiálny recept uvádza ako pomarančový likér konkrétny typ alkoholu - Grand Marnier, ktorý však u nás nie je zrovna bežný. Na prípravu preto môžme použiť iný pomarančový likér (cointreau, triple sec), prípadne v našich končinách často používaný absinth. Verzia s absinthom by sa však po správnosti mala nazývať B-55, alebo B-52 Gunship.

B52 sa často krát kvoli efektu pred konzumáciou zapáli. Pri verzii s absinthom podpálenie nie je problém, kvôli vysokému obsahu alkoholu. Trik pri zapaľovaní tekutín s menším obsahom alkoholu je nasledovný: pred použitím v drinku alkohol ohrejte v malej panvičke na vyššiu teplotu, bude sa zapaľovať oveľa lahšie. Ďaľšia možnosť je použiť ako štvrtú, veľmi tenkú vrstvu, malé množstvo silného rumu, alebo spomínaného absinthu (vrstva natoľko tenká, že takmer nebude viditeľná, no bude stačiť na to aby sa povrch ľahko podpálil). Zapálená verzia sa nazýva "B-52 on a mission" (B-52 na misii).

Zapálená verzia je veľmi efektná, no ako pri každej veci, ktorá horí si treba dať pozor (obzvlášť v prípadoch keď sa s ohňom hrajú nie úplne triezvi ľudia :). Dodržíme teda tieto zádady: Zapálený drink nevylievame! Panák v ktorom máme drink namiešaný by mal byť ohňovzdorný, alebo aspon z hrubšieho, odolnejšieho skla. V každom prípade by B-52 nemala byť zapálená dlho, lebo hrozí, že pohár pukne. Drink zapaľujeme BEZ slamky! Pred konzumáciou môžme zahasiť. Ak však žijeme nebezpečne a chceme ho skonzumovať horiaci, dávame si pozor na obočie (použiť dostatočne dlhú slamku) a na to, aby sme drink stihli vypiť, kým nám slamku roztopí :). Ak sme drink nehasili, presvedčíme sa, že po konzumácii naďalej nehorí - film z absinthu ktorý po konzumácii v pohári ostane má vo zvyku ostať horieť veľmi nenápadným plameňom!

Na fotografii: vľavo verzia s cointreau, vpravo verzia s absinthom.

Autor

Obrázok používateľa miro
Autor: miro pridané: 28.02.2013

Amatér, nadšenec.

Kategórie