Nachádzate sa tu

Hovädzie "na lyžicu"

Recept taká z núdze cnosť, keď som z mrazáku namiesto rebierok vytiahla močing a zistila som to až ráno, keď už mäso bolo rozmrazené. Guláš, na ktorý je toto mäso primárne využívané sme mali nedávno, tak som zrevidovala domáce zásoby a dala sa do varenia. Na lyžicu preto, lebo mäsko, hoc hovädzie, je také mäkké, že ho budete jesť lyžicou.
pečené hovädzie

Ingrediencie

  • 1,5 kg - hovädzí močing
  • 3 PL - olej
  • 1 -2 kusy - cibuľa
    vačšie
  • 3 kusy - mrkva
    vačšie
  • 5 strúčikov - cesnak
  • drvená rasca
    podľa chuti
  • Soľ
    podľa chuti
  • sušené bylinky
    obľúbné
  • 5-7 kusov - sušené paradajky
  • 1 ks - paradajkový pretlak
    malý
  • 2 plátky - masla
  • 250 gramov - šampióny
    radšej menšie

Zhrnutie

Výsledné množstvo8 porcií
Tepelná úprava240 min
Čas prípravy20 min

Postup

Krok 1

Toto sú jediné suroviny čo vyžadujú nejaké spracovanie. Mäso umyjeme a osušíme. Cibuľu očistíme a nakrájame a mesiačiky. Mrkvu očistíme a nakrájame. A šampióny dôkladne umyjeme.

Krok 2

Do hrnca nalejeme olej, necháme ho rozohriať a mäso poopekáme zprudka zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

Krok 3

Keď je mäso opečené, preložíme ho do nádoby v ktorej ho následne budeme piecť a do oleja vhodíme cibuľu a mrkvu, zarestujeme 2 - 3 minútky.

Krok 4

Prihodíme nakrájané sušené paradajky, malý paradajkový pretlak, tiež pár minút orestujeme, a prihodím strúžky cesnaku. Zamiešame, osolíme, prisypeme sušené bylinky, dávala som drvenú rascu, majorán a tymián a zalejeme horúcou vodou.

Krok 5

Mäso v jénskej mise osolíme, a keď zmes zeleniny začne vrieť, prilejeme ju k mäsu. Priklopíme, a dáme piecť na cca 120° do trúby, zhruba na 4 hodiny (moja najobľúbenejšia časť): Ak je mäso dobre prikryt naozaj sa mu už vôbec netreba venovať.

Krok 6

Keď už sa blíži čas obeda, umyté šampióny podľa veľkosti rozkrojíme na polovicu, malé ani netreba, a orestujeme ich na panvici na rozohriatom masle.

Krok 7

Po 4 hodinách, alebo keď už nemôžete vydržať vyberiete pekáč, mäso odložíte bokom a zeleninu s výpekom rozmixujete. Dochutíte, dosolíte, docukríte, dokyslíte, už ako vám chutí

Krok 8

Do omáčky pridáte šampióny aj s maslom, zamiešate.

Krok 9

Mäso vložíte naspäť a je hotovo.

Krok 10

Podávala som to s pomerne riedkou, do hladka vyšľahanou zemiakovou kašou a jedla samozrejm lyžicou ,o)

Poznámky

Ak nemáte radi paradajky tak ako protilad k sladkej mrkve, môžete paradajky aj pretlak vynechať a zeleninu po zarestovaní podliať vínom.

Autor

Obrázok používateľa JaMilla
Autor: JaMilla pridané: 20.09.2015

Velmi rada varim, najma ak je pre koho. Este radsej jem! (a preto najradsej varim, len ked je pre koho, lebo inak by som to pojedla sama ,o))